Geschiedenis Ibiza

Ibiza’s Geschiedenis
Om nog meer uit uw vakantie te halen lichten we graag de rijke historie van het eiland toe. Een reis naar Ibiza is natuurlijk niet zomaar een vakantiehuis huren in Spanje. Je wilt ook een beetje de achtergrond van je bestemming kennen. Tegen het einde van het Tertiaire tijdperk, ongeveer acht Miljoen jaar geleden, zijn de Baleaarse eilanden ontstaan, toen ze op werden gestuwd boven de zeespiegel, evenals net als de andere Europese bergen en bergketens. Eerst zaten deze eilanden nog aan het vasteland van Spanje vast. Door het verder stijgen van de zeespiegel ontstonden ongeveer twaalf duizend jaar geleden de eilanden.

Een van deze eilanden is Ibiza. Er wonen al mensen sinds ongeveer vijfduizend jaar voor Christus. De Balearen lagen vroeger op de handelsroute van de beschaving der Feniciërs. Het eiland werd door hen veroverd. Later vestigden de Feniciërs zelf zich ook op het eiland. Zo werd de nederzetting in Sa Caleta gesticht. De overblijfselen van deze nederzetting zijn nog steeds een bezienswaardigheid. De Feniciërs dreven al sinds 900 jaar voor Christus handel in mineralen, zilver en lood. Ze moesten echter grote afstanden afleggen, en hadden dus plaatsen nodig om voedsel en water aan te vullen. Zo werd Ibiza voor hen een aanleghaven voor proviand, reparaties en dergelijke benodigdheden.

Na de Feniciërs gebeurde ongeveer hetzelfde met de Carthagen. De Carthagen stichten Ibiza-stad. Ibiza-Stad werd in die tijd een haven van belangrijk formaat. De Carthagen gebruikten Ibiza ook als begraafplaats voor hun doden. De begraafplaats is terug te vinden bij het huidige Puig des Molins. Ze legden ook de Salinas aan, namelijk voor de zoutwinningen. Zout was destijds een belangrijk handelsmiddels. Het werd zelfs het Witte Goud genoemd.  Wij hebben enorm veel geleerd van de archeologische opgravingen over de vestiging het Carthaagse volk op Ibiza.

123 jaar voor Christus werd ibiza door de Romeinen bezet. De Romeinen bestuurden de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera als eersten als een gezamenlijke eilandengroep en provincie. Vanuit de eilanden werden de Romeinse soldaten bevoorraad. Ook kwam er hout vanaf de eilanden, en de plaatselijke bevolking leerde van de Romeinen hoe men druiven, olijven en koren moest verbouwen. De Romeinen legden ook steden, wegen en bruggen aan op de Baleraen. Zoals bijvoorbeeld Manacor, Palma en anderen. De belangrijkste stad in de tijd van de Romeinen was Pollentia. Tegenwoordig heet de stad Alcúdia.

Vervolgens werd Ibiza veroverd en bezet door de Vandalen en Byzantijnen, respectievelijk in de vierde en vijfde eeuw na christus. Daarna zijn ook de noormannen en de moren nog op Ibiza geweest. Uiteindelijk hebben de Arabieren zowel de noormannen als de moren verderven, toen zij het eiland in het jaar 707 na christus veroverden. Vijfhonderd jaar bleef Ibiza vervolgens in hun handen. Ibiza is dus heel vaak belegerd. Dat zie je nog terug aan het gedeelte van de Stad Ibiza, waar ook veel hotels gelegen zijn, dat ommuurd is. D’Alt Villa wordt dit deel genoemd. Het is een geschiedkundig momument dat uniek is in heel Europa, met wachttorens, stadswallen en oude poorten. Ook de beroemde Tablaspoort! Nog steeds is de invloed van de Arabische bezetting duidelijk merkbaar in de traditionele klederdracht, de bouw van de huizen en de architectuur op het eiland. Een ideale gelegenheid voor een cultuur vakantie.

Terug naar de homepage